Quantcast
Channel: Like.com.cy
Viewing all articles
Browse latest Browse all 87381

Εντόπισαν πηγές ρύπανσης στη θάλασσα της Λεμεσού

$
0
0

Την υλοποίηση απόφασης για τη σύσταση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και την άμεση λήψη όλων των ενδεικνυόμενων πρακτικών μέτρων εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, ώστε να εκλείψει ή έστω να περιοριστεί στο ελάχιστον η ρύπανση του κόλπου της Λεμεσού, απαιτεί ο Δήμος Λεμεσού.

Παράλληλα ο δήμος, με στόχο την οριστική απαλλαγή, ιδιαίτερα της Aκτής Oλυμπίων, από τα υγρά και άλλα απόβλητα, τα οποία προκαλούν τις διαμαρτυρίες λουομένων και άλλων επηρεαζόμενων ομάδων πολιτών, προχώρησε σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ στην ετοιμασία σχετικής μελέτης για να διαπιστωθεί ποια είναι η προέλευση των φαινομένων ρύπανσης.

Στην εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, γίνονται εισηγήσεις για τα μέτρα και κυρίως τις ενέργειες εκείνες που πρέπει να αναληφθούν από πλευράς αρμοδίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης της θάλασσας της Λεμεσού.

Για την ετοιμασία της μελέτης έχουν εξεταστεί όλες οι πιθανές πηγές που μπορεί να έχουν ως συνέπεια τη ρύπανση της παραλίας της Λεμεσού. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΠΑΚ, πιθανές πηγές ρύπανσης είναι οι αγωγοί ομβρίων υδάτων, μέσω των οποίων μεταφέρονται ακαθαρσίες από τους ποταμούς στη θάλασσα, ο δημόσιος ζωολογικός κήπος της πόλης, το αγκυροβόλιο, το λιμάνι, η μαρίνα, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.

Κατά τη μελέτη, που διήρκεσε 4 μήνες, έγιναν συστηματικά μετρήσεις τόσο στην παραλία όσο και στον βυθό της θάλασσας σε όλη την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού που ξεκινά από την περιοχή όπου δραστηριοποιούνται οι ιχθυοκαλλιέργειες, απέναντι από το νέο λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο «Crown Plaza». Οι μετρήσεις αυτές αφορούσαν μεγάλο φάσμα, από μικροβιολογικό φορτίο μέχρι παρουσία υδρογονάνθρακα και ελαίων μέσα στο νερό, θρεπτικά συστατικά και όλα όσα σχετίζονται με τέτοιας μορφής ρύπανση.

Όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση, η οποία παρατηρείται, φαίνεται να προέρχεται κυρίως από δύο πηγές.

Η πρώτη πηγή είναι τα ιχθυοτροφεία που ήδη υπάρχουν νότια του λιμανιού. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την εύρεση συστατικών στην περιοχή των λουομένων τα οποία υπάρχουν στις τροφές που χρησιμοποιούνται στα ιχθυοτροφεία. Η δεύτερη πηγή είναι λύματα αστικού τύπου τα οποία προέρχονται από τα πλοία τα οποία είναι σταθμευμένα στο αγκυροβόλιο. Τέλος εντοπίστηκε μικρότερη πηγή ρύπανσης που είναι το λιμάνι και η μαρίνα. Ο λόγος που είναι μικρότερη η πηγή ρύπανσης στη μαρίνα και στο λιμάνι είναι γιατί είναι σχεδόν κλειστά και δεν είναι συνεχόμενη η ρύπανση λόγω των ρευμάτων.

Με βάση τα όσα διαπίστωσαν, οι μελετητές του ΤΕΠΑΚ προτείνουν ορισμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν έτσι ώστε να περιοριστεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Τέτοια μέτρα είναι:

● Ο άμεσος καθαρισμός της περιοχής με χρήση βιολογικών προϊόντων τα οποία έχουν την ιδιότητα να διαλύουν λίπη και έλαια. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για ψεκασμό και είναι σε υγρή μορφή.

● Η εγκατάσταση συστήματος με αισθητήρες το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στην περιοχή σε σταθερά ή σε κινητά σημεία και το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα μόλις εμφανιστεί ρύπανση στην περιοχή, ώστε να μπορεί ο Δήμος Λεμεσού ή οποιαδήποτε άλλη Αρχή να αντιμετωπίζει το πρόβλημα πριν μεταφερθεί στην παραλία. Επίσης πρέπει να διατεθεί εξοπλισμός στις αρμόδιες Αρχές, με εξειδικευμένο σκάφος, ρόλος του οποίου είναι να εντοπίζει τη ρύπανση και να ελέγχει την περιοχή.

● Για να μειωθεί η επίδραση που έχουν τα ιχθυοτροφεία στην ποιότητα του νερού στην περιοχή των λουομένων, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πλωτά φράγματα τύπου κουρτίνας τα οποία παρεμποδίζουν οτιδήποτε υπάρχει στην επιφάνεια του νερού να μεταφερθεί ανατολικά και βορειοανατολικά.

● Εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου ραντάρ, σκοπός του οποίου είναι να ανιχνεύει επιφανειακά ό,τι βρίσκεται στην παραλία και στη θάλασσα, όπως σκουπίδια, στερεά λύματα, πετρελαιοκηλίδες, έλαια κ.ά. Επίσης τα ραντάρ αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται για διάσωση, δηλαδή μπορούν να εντοπίσουν αν υπάρχει κάποιος στη θάλασσα. Μπορούν να ανιχνεύουν τεράστια έκταση. Η ακτίνα δράσης του ραντάρ σε βάθος φτάνει από 5 έως 10 χιλιόμετρα. Τα ραντάρ αυτά μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κακές καιρικές συνθήκες και εντοπίζουν και την πιο μικρή πετρελαιοκηλίδα.

Θα ζητήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια

Για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων επίλυσης του προβλήματος ρύπανσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Λεμεσού, ο δήμος σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ αναμένεται να προωθήσουν τις διαδικασίες μέσω των αρμόδιων υπουργείων προς τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία των θαλασσών.

Γράφει: Ιάσονας Ιάσονος


Viewing all articles
Browse latest Browse all 87381

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>