Δράκοι, νάνοι, γίγαντες και ζόμπι, έρωτες, πάθη και προδοσίες, επτά βασίλεια στο κυνήγι του Σιδερένιου Θρόνου, ένα έπος 3.000 σελίδων και μια σειρά που άλλαξε για πάντα την τηλεόραση. Το «Game of Thrones» δεν είναι σειρά, «αγαπημένο παραμύθι» ή trending topic στο Τwitter, δεν είναι καν «φαινόμενο της ποπ κουλτούρας». Είναι μανία.
Της Κάλλιας Καστάνη
Λέγεται πως από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται, οι Αμερικανοί βαφτίζουν τα κορίτσια τους Khaleesi και Αrya. Ο αγγλικός Guardian το έχει χαρακτηρίσει ως το «μεγαλύτερο δράμα» και την «πιο συζητημένη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών». Το επικό δράμα του HBO προβάλλεται σε 70 χώρες, σπάζοντας παντού τα ρεκόρ τηλεθέασης, έχει κερδίσει 26 EΜΜΥ, αμέτρητα άλλα βραβεία κι έχει εκατομμύρια πιστούς οπαδούς -ανάμεσά τους και τον ίδιο τον πρόεδρο των HΠΑ, Barack Obama- που περνούν ώρες συζητώντας και αναλύοντάς το στα fan sites. Κι όλα ξεκίνησαν επειδή ένας άνθρωπος, κάποτε διάβασε ένα βιβλίο…
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ G.O.T»
Σήμερα είναι οι δημιουργοί της σειράς-φαινόμενο, συγγραφείς, παραγωγοί της, ενίοτε σκηνοθέτες. Δυο δυναμικοί σαρανταπεντάρηδες, που θεωρούνται «κεφάλαιο» της βαριάς βιομηχανίας του αμερικάνικου τηλεοπτικού entertainement.
Όμως, πίσω στο μακρινό 1995, ο David Benioff και ο Daniel Weiss, ήταν απλώς δυο μεταπτυχιακοί φοιτητές της σχολής Αγγλο-ιρλανδικής Λογοτεχνίας, στο Τrinity College, στο Δουβλίνο. Δυο τύποι λίγο παράξενοι, που ξεμύτιζαν από τα βιβλία τους μόνο για μια βόλτα ως την πιο κοντινή pub, όπου έπιναν φτηνή μαύρη μπίρα και καυγάδιζαν για την αξία της κέλτικης παράδοσης στο Μεγάλο Ιρλανδέζικο Μυθιστόρημα. Ο Benioff (που τότε λεγόταν Friedman), γέννημα-θρέμμα Νεοϋορκέζος, πλούσιος, μεγαλοαστός, γιος του πρώην διευθυντή της Goldman-Sachs, έγραφε μια μεταπτυχιακή διατριβή πάνω στο έργο του Beckett. O Weiss (ένα «σπασικλάκι» των υπολογιστών, με καταγωγή από το Σικάγο), έκανε master στις νουβέλες του Joyce.
«Ήμασταν δυο Αμερικανο-εβραίοι στο Δουβλίνο», θυμάται σήμερα ο 45χρονος Weiss, «χωρίς ίχνος ρίζας ή συγγένειας με τους Ιρλανδούς, παθιασμένοι με τη λογοτεχνία της χώρας, που πάλευαν να βρουν ένα, έστω, γυμναστήριο της προκοπής στην πόλη…». «Ήθελα να γίνω καθηγητής Πανεπιστημίου», ομολογεί ο Benioff, «αλλά αφού σκοτώθηκα για να γράψω τη διατριβή μου και κατάλαβα πως θα τη διάβαζαν μόλις τρεις άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, αποφάσισα πως η ακαδημαϊκή καριέρα δεν ήταν για μένα. Προτίμησα να ασχοληθώ με τους δράκους…».
Πριν από το Δουβλίνο, ο Weiss, είχε ήδη κάνει ένα μικρό πέρασμα από το Hollywood, σε διάφορες, μηδενικής σημασίας θέσεις – βοηθός παραγωγής σε ένα b-movie με τίτλο «Τhe Viking Sagas», βοηθός του βοηθού σε ένα άλλο studio κλπ.
Τρία χρόνια αργότερα ξαναβρέθηκαν στο Λος Άντζελες. Ο David ήθελε να γράψει ένα σενάριο και δεν ήξερε πώς, οπότε έψαξε τον Daniel, που είχε το know-how της δουλειάς, αφού είχε ήδη 2-3 στο συρτάρι του. Τελικά, έγραψαν μαζί το script για μια απίθανη ταινία, που λεγόταν «Τhe Headmaster» – ο Headmaster ήταν, υποτίθεται, ο Σατανάς σε ένα οικοτροφείο. Το απέρριψαν όλα τα studios. Μετά, οι δρόμοι τους χώρισαν πάλι. O Benioff, εξέδωσε δυο νουβέλες και έγραψε μερικά καλά σενάρια (The 25th hour, Troy, Stay, The Kite Rnner,X-Men Origins: Wolverine). O Weiss εργάστηκε σε παρόμοια projects, χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Ύστερα, το 2006, ο Benioff, ξεκίνησε να διαβάζει το «Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου», του George R. Martin – το πρώτο βιβλίο της σειράς του «Game of Thrones». Ολοκληρώνοντας το πρώτο κεφάλαιο ανακάλυψε πως του ήταν αδύνατο να το αφήσει από τα χέρια του. Σχεδόν 3.000 σελίδες αργότερα, τηλεφώνησε στον Weiss και του είπε: «Μπορεί να είμαι τρελός, αλλά αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχει πέσει στα χέρια μου τα τελευταία 20 χρόνια. Ρίξε του μια ματιά, γιατί πιστεύω πως θα γινόταν μια σπουδαία σειρά για το HBO».
Το επόμενο βήμα τους, ήταν μια συνάντηση με τον συγγραφέα του Saga. Έδωσαν ραντεβού με τον George R, Martin για φαγητό σε ένα εστιατόριο του συρμού, στο Santa Monica Boulevard. Το γεύμα, έγινε απογευματινός καφές και μετά δείπνο. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μετά από ώρες κουβέντας και εξαντλητικών παζαριών ο Martin έκανε στους Benioff και Weiss την ερώτηση-κλειδί: «Ποια είναι η μητέρα του Jon Snow;». Πήρε τη σωστή απάντηση (ένδειξη πως είχε να κάνει με δυο πραγματικούς «πιστούς» της δουλειάς του και όχι με δυο «γκρίζα κοστούμια» των studios), οπότε έδωσε τις ευλογίες του, για να προχωρήσει η σειρά.
ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Ελάχιστοι γνωρίζουν πως το «Game of Thrones» παραλίγο να τελειώσει πριν καν αρχίσει. Οι Benioff και Weiss χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να εξασφαλίσουν το τελικό «ok» από το HBO, και μετά να γράψουν, να στήσουν και να γυρίσουν τον πιλότο της σειράς. Το αποτέλεσμα κόστισε 10 εκατομμύρια δολάρια. Και ήταν για πέταμα. Ο David και ο Dan έκαναν μια δοκιμαστική προβολή για κάποιους από τους φίλους τους, σεναριογράφους, κριτικούς, ανθρώπους της δουλειάς. «Το να τους παρατηρώ να παρακολουθούν τον πιλότο ήταν μια από τις πιο οδυνηρές και εξευτελιστικές εμπειρίες της ζωής μου», θα θυμόταν αργότερα ο Benioff. Τελειώνοντας, ένας τους, γύρισε και τους είπε πολύ σοβαρά: «Παιδιά, έχετε ένα τεράστιο πρόβλημα: είστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή!».
Ο Βenioff έγραψε αυτή τη φράση σε χαρτόνι, την υπογράμμισε και την κρέμασε στον τοίχο. Για να μην την ξεχάσει. Οι δημιουργοί του GοT, ξανάγραψαν το script, άλλαξαν σκηνοθέτη κι έκαναν νέα γυρίσματα – στην ουσία αντικατέστησαν το 90% του πιλότου, με νέο υλικό. Όπως αποδείχτηκε ήταν η μεγαλύτερη – και πιο πετυχημένη αλλαγή στην ιστορία του Hollywood. Ο πρώτος κύκλος του «Game of Thrones» ξεκίνησε να προβάλλεται στις ΗΠΑ στις 17 Απριλίου 2011. Και τα υπόλοιπα είναι -επική- ιστορία…
«ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ»
«Τι είναι το «Game of Thrones»; Οι «Sopranos» στη Μέσα-Γη!». Η ατάκα του Benioff, είναι αποκαλυπτική. Το GοT είναι μια μεγαλειώδης, χωρο-άχρονη σειρά τηλεοπτικής μυθοπλασίας, γυρισμένη «σαν σινεμά», με αισθητική μεσαιωνικού παραμυθιού και πλοκή σύγχρονης μαφιόζικης ίντριγκας, συνδυασμένη με άφθονο σεξ, βία, δολοπλοκία. Και δράκους. Στο σκληρό «Παιχνίδι του Στέμματος» κανένας ήρωας, ποτέ, δεν είναι ασφαλής. Καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο κλισέ, συγγραφέας και δημιουργοί αφάνισαν σχεδόν εξαρχής μερικούς από τους πιο δημοφιλείς πρωταγωνιστές της σειράς – και συνέχισαν, στο ίδιο μοτίβο και στους πέντε επόμενους κύκλους (σ.σ. εξ ου και το σχετικό ανέκδοτο: «Γιατί ο George R. Martin δεν χρησιμοποιεί Τwitter; Γιατί σκότωσε και τους 140 χαρακτήρες»). Συμπέρασμα: αυτό το παιχνίδι δεν έχει κανόνες, ούτε στερεότυπα. Δεν επιδιώκει το political correct αλλά την ανατροπή – κι αυτό ακριβώς είναι που το κάνει πέρα για πέρα εθιστικό.
Με δεδομένο πως το τηλεοπτικό script έχει αφήσει πίσω του, προ πολλού τα βιβλία της σειράς -άλλωστε το τελευταίο «επεισόδιο», του έπους δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αφού ο George R, Martin συνεχίζει να το γράφει- είναι εύλογη η αγωνία των φανατικών σειράς για το φινάλε του GοT. Μιλώντας στο Deadline, οι Benioff και Weiss αποκάλυψαν πως έχουμε μπροστά μας δύο ακόμα σεζόν που θα αποτελούνται συνολικά από 13- 15 επεισόδια. «Μιλάμε για δύο σεζόν ακόμα. Σχεδόν από την αρχή είχαμε σχέδιο να ολοκληρώσουμε την ιστορία σε 70 με 75 ώρες και με αυτό το πλάνο θα καταλήξουμε. Ας πούμε προς το παρόν ότι θα το λήξουμε στα 73 επεισόδια. Ξέρουμε το τέλος εδώ και αρκετό καιρό και τώρα πλησιάζουμε προς αυτό. Οι τελευταίες σκηνές της έκτης σεζόν το αποδεικνύουν. Η Daenerys επιστρέφει επιτέλους στο Westeros, ο Jon Snow είναι ο βασιλιάς του Βορρά και η Cersei κάθεται στον Σιδερένιο Θρόνο. Και ξέρουμε ότι ο Night King είναι εκεί πάνω και τους περιμένει όλους. Όλα τα πιόνια είναι στο τραπέζι τώρα. Οδεύουμε προς το τέλος».
Το Game Of Thrones σε αριθμούς
8.9 εκατομμύρια
Τόσοι ήταν -σύμφωνα με το Hollywood Reporter- οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το φινάλε του έκτου κύκλου της σειράς, το επεισόδιο με τίτλο «Winds of Winter». Το επεισόδιο αυτό ψηφίστηκε στο IMDB ως το καλύτερο επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς όλων των εποχών,
2,52 εκατομμύρια
Η μέση τηλεθέαση των επεισοδίων της πρώτης σεζόν.
10 εκατομμύρια
Ο μέσος όρος τηλεθεατών στα επεισόδια του 6ου κύκλου. Το νούμερο φέρνει το GoT στη δεύτερη θέση υψηλότερης τηλεθέασης για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν. Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η σειρά του AMC, «The Walking Dead».
500
Οι κομπάρσοι που χρησιμοποιήθηκαν στο προτελευταίο, επικό επεισόδιο της σειράς, στη «Μάχη των Μπαστάρδων». Για το ίδιο επεισόδιο χρησιμοποιήθηκαν επίσης 70 άλογα με τους αναβάτες τους και 160 τόνοι χαλικιού και ψεύτικου χιονιού, για να ετοιμαστεί το σκηνικό.
10 εκατομμύρια δολάρια
Το κόστος κάθε επεισοδίου στον τελευταίο κύκλο.
680
Οι ώρες γυρισμάτων για τα 10 επεισόδια του 6ου κύκλου.
151
Ο αριθμός των διαφορετικών πλατό για τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε χώρες (Βόρεια Ιρλανδία , Ισπανία, Κροατία, Ισλανδία και Καναδά).
7.000 δολάρια
Το μέσο κόστος κάθε περούκας(!) που χρησιμοποιείται στη σειρά.
1 καινούρια γλώσσα
Το μέγεθος της παραγωγής φαίνεται και σε άλλο ένα στοιχείο της σειράς: στη γλώσσα των Ντοθράκι. Οι παραγωγοί απευθύνθηκαν σε ειδικούς γλωσσολόγους, για να δημιουργήσουν μια καινούρια γλώσσα, η οποία έχει πάνω από 3.100 λέξεις.
500.000 δολάρια
Ο μισθός για κάθε επεισόδιο στους δύο επόμενους κύκλους που διεκδίκησαν και κέρδισαν οι Peter Dinklage (Τyrion Lannister), Kit Harington (Jon Snow ), Emilia Clarke (Daenerys Targarye), Lena Headey (Cersei Lannister) και Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister).