Σε ένα μοναδικό μουσείο σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας μετατράπηκε η Πύλη Αμμοχώστου στην καρδιά της Λευκωσίας, όπου φιλοξενούνται από χθες τα έργα δεκάδων έφηβων καλλιτεχνών. Ερασιτέχνες στο είδος τους, οι μαθητές μας αποτύπωσαν όνειρα, ανησυχίες και προβληματισμούς, μέσα από διάφορες μορφές τέχνης και ποικιλία υλικών, παράγοντας άλλοτε δισδιάστατες και άλλοτε τρισδιάστατες δημιουργίες.
Της Χριστίνας Κυριακίδου
Η έκθεση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα του 5ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη εικαστική δράση που πραγματοποιείται στα σχολεία και τα αποτελέσματά του παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ 2016. Ο φετινός διαγωνισμός είχε ως γενικό θέμα «Κρίση – πρόκληση», με στόχο να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εικαστικές τέχνες στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσα από την εικαστική δημιουργία, στη διαμόρφωση ενεργών, δημοκρατικών, κριτικά σκεπτόμενων και συνειδητοποιημένων πολιτών που νοιάζονται για τα όσα συμβαίνουν στο άμεσο περιβάλλον τους, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση ώστε να μην παραμένουν απαθείς, αδιάφοροι ή απλοί κριτές.
Ο 5ος παγκύπριος διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την «Αιγαία» Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης από όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κύπρου. Πολλοί από αυτούς, είτε διέπρεψαν με βραβεία και διακρίσεις είτε προτάθηκαν από τους καθηγητές και καθηγήτριες της Τέχνης, για το εξαιρετικό ταλέντο, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους.
Η τελετή βράβευσης και εγκαινίων της έκθεσης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πύλη Αμμοχώστου.
Τα λόγια του Πικάσο «κάθε παιδί γεννιέται ένας μεγάλος καλλιτέχνης», δανείστηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, για να τονίσει στον χαιρετισμό του, πως «μέσα από τα έργα τους οι μαθητές μας μεταδίδουν ένα δικό τους λεξικό με το οποίο αντιλαμβάνονται, αποκωδικοποιούν και καταγράφουν τον κόσμο γύρω τους». Μίλησε επίσης για την πηγαία έμπνευση και την προσωπική έκφραση που χαρακτηρίζει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών που διακρίθηκαν.
Αναφερόμενος στο θέμα του διαγωνισμού, τόνισε πως αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για έρευνα και προβληματισμό, αλλά και στενή συνεργασία, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. «Τα παιδιά βίωσαν την εμπειρική αυτή απασχόληση, κατέγραψαν τις ιδέες τους, καλλιέργησαν στάσεις και συμπεριφορές, εφάρμοσαν πολλαπλές λύσεις, απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες και ένιωσαν τη συναισθηματική πληρότητα της χαράς του εικαστικού αποτελέσματος».
Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε 13 διαφορετικές κατηγορίες εικαστικών τεχνών: 1) Ατομικές εργασίες, 2) ομαδικές μέχρι πέντε μαθητές, 3) μνημειακά άνω των πέντε μαθητών, 4) χαρακτική, 5) γλυπτική, 6) animation, 7) video art, 8) performance – εγκατάσταση, 9) αφίσα, 10) φωτογραφία, 11) εφαρμογές ελεύθερου προοπτικού σχεδίου, 12) σχεδιασμός – κατασκευή ενδύματος, 13) artist book. Κατά τη χθεσινή τελετή βράβευσης απονεμήθηκαν συνολικά 159 βραβεία και έπαινοι.
Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν για την επιτυχή υλοποίηση του διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι αυτή η συλλογική δράση ανάμεσα στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβραβεύει έμπρακτα τις προσπάθειας των παιδιών, δίνοντάς τους επωφελή κίνητρα και ευκαιρίες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που με τα έργα τους χρωματίζουν ελπιδοφόρα το μέλλον του τόπου μας.
Ώρες λειτουργίας
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00-13:00 και 16:00-20:00 και Σάββατο 10:00-13:00.