Στην τελική πορεία υλοποίησής του έχει μπει το έργο της Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, με την προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου που έγινε χθες. Το έργο αποφασίστηκε να υλοποιηθεί κατά φάσεις. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει τις οδούς Στασικράτους, Μνασιάδου (τμήμα), Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας και Θεοφάνους Θεοδότου.
Το έργο αφορά τη συνολική αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου μεταξύ των προσόψεων των κτηρίων, που αποτελείται από τον δημόσιο δρόμο και τα δημόσια και τα ιδιωτικά πεζοδρόμια, με σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου.
Οι εργασίες συνοπτικά περιλαμβάνουν:
● Κατασκευή νέου οδοστρώματος και πεζοδρομίων.
● Ορθολογική οργάνωση πεζοδρομίων σε ζώνες με διευκόλυνση πεζών και ΑμεΑ για βέλτιστη προσβασιμότητα.
● Εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης με διευκόλυνση των ποδηλατιστών και αναϊσορρόπηση του ρόλου του αυτοκινήτου.
● Υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
● Εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού και αειφόρας ανάπτυξης.
● Δημιουργία μικρών πλατειών με σκίαση και με δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων.
● Εγκατάσταση υψηλής ποιότητας οδικού εξοπλισμού και υψηλής απόδοσης οδικού φωτισμού.
Ως ημερομηνία υποβολής της προσφοράς έχει οριστεί η 23η Ιουνίου 2016 και ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα €9 εκατ. πλέον ΦΠΑ.
Το όλο έργο αναβάθμισης του εμπορικού τριγώνου, βασιζόμενο στις εισηγήσεις του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία» (ΟΣΚΛ) και με βάση τις αρχές βιώσιμης κινητικότητας διαμορφώνει τον άξονα της Λεωφόρου Μακαρίου και οδού Αναστασίου Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου) σε κύριο διάδρομο διέλευσης των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας και μεταφοράς πληθυσμού από τα προάστια προς το κέντρο της πόλης. Έτσι, στον άξονα αυτό δημιουργούνται δύο λεωφορειολωρίδες για διακίνηση και στις δύο κατευθύνσεις, με αποκλεισμό της διακίνησης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, στον ίδιο άξονα λαμβάνονται πρόνοιες για τη μελλοντική διέλευση της γραμμής τραμ, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των μέσων μαζικής συγκοινωνίας και τις δυνατότητες μεταφοράς πληθυσμού.
Γενικά, στα πλαίσια του έργου λαμβάνονται μέτρα για προώθηση φιλικών μέσων μεταφοράς και μέτρα βιώσιμης κινητικότητας.
Προς τον σκοπό αυτό γίνεται μείωση του πλάτους του οδοστρώματος, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, μείωση των ακτίνων στροφών, κατάργηση των υψομετρικών διαφορών μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου και μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου πεζοδρομίου, λειτουργική και αισθητική ενοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού πεζοδρομίου, ανακατασκευή του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου με πλήρη συμμόρφωση στα πρότυπα διακίνησης ΑμεΑ, εκτεταμένη φύτευση συνεχόμενων δεντροστοιχίων εκατέρωθεν του δρόμου ή και εγκατάσταση στεγάστρων, μείωση των διαθέσιμων παρόδιων χώρων στάθμευσης, υπογειοποίηση υπηρεσιών με νέο οδικό φωτισμό και εγκατάσταση συσκευών smart city, εγκατάσταση οδικής επίπλωσης-εξοπλισμού, δημιουργία μικρών πλατειών με τοπιοτέχνηση, καθιστικά, στοιχεία νερού, κατάλληλες για στάση, ξεκούραση και ποικιλία υπαίθριων δραστηριοτήτων, κ.λπ. Όλοι οι δρόμοι (εκτός από την Ευαγόρου) θα λειτουργούν με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (shared space).
Οι επεμβάσεις που θα γίνουν
Για την υλοιποίηση των σκοπών του έργου, θα εκτελεστούν οι εξής επεμβάσεις:
● Κατασκευή νέου οδοστρώματος και πεζοδρομίων καταργώντας τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές, σύμφωνα με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (shared space), με πλήρη συμμόρφωση προς τις προδιαγραφές για ΑμεΑ.
● Τα πεζοδρόμια τακτοποιούνται σε ζώνες, δηλαδή τη ζώνη φύτευσης / εξοπλισμού και τη ζώνη ελεύθερης όδευσης των πεζών.
● Εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης, όπως μείωση του πλάτους της λωρίδας διακίνησης των ιδιωτικών αυτοκινήτων και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, μείωση των ακτίνων στροφών, μείωση του ορίου ταχύτητας κ.λπ.
● Υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΑΗΚ, ΣΥΛ, ΣΑΛ, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) και αναβάθμιση του συστήματος ομβρίων υδάτων. Θα εγκατασταθεί σύστημα ήχου για παροχή διευκολύνσεων για εκδηλώσεις, σύστημα καμερών, σύστημα για παροχή δωρεάν WiFi.
● Εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού και αειφόρας ανάπτυξης με φύτευση νέων δενδροστοιχίων, ενίσχυση του πρασίνου και τοπιοτέχνηση, έτσι ώστε να αυξηθούν οι σκιασμένες και ψυχρές επιφάνειες, χρησιμοποίηση του υγρού στοιχείου (συντριβάνια) για δροσισμό, κ.λπ.
● Δημιουργία μικρών πλατειών με σκίαση, τοπιοτέχνηση, στοιχεία νερού και καθιστικά για στάση και ξεκούραση του κοινού.
● Εγκατάσταση υψηλής ποιότητας οδικού εξοπλισμού.
● Εγκατάσταση υπόγειου συστήματος κάδων συγκομιδής σκυβάλων και ανακυκλώσιμων υλικών.
● Δημιουργία θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Γράφει: Φρίξος Δαλίτης